Bogradio.dk har succes på grund af CC

Bogradio.dk er et kommercielt webmedie, som foræret sine professionelle produktioner væk. Kombinationen af seriøst uafhængigt indhold og gratis-princippet under Creative Commons tiltrækker annoncører inden for forlagsbranchen.

Gæsteblogger Dan Larsen, bogradio.dk:

Hver eneste udgivne bog indeholder en god historie. Ellers kom de nok ikke ud. Det koster slid og penge at sende en bog på markedet. Men hvordan får forfatter/forlag den synlighed i markedet, som er nødvendig for bare at sælge et lille oplag? Nugurts erfaringer med at udgive Holger-serien under Creative Commons for at skabe ekstra opmærksomhed kom til at danne grundlag for et nyt projekt, som netop skulle skabe opmærksomhed for bøger af enhver art og genre.

Bogradio.dk gik i luften den 5. november 2009 en uge inden Bogforum med de første 10 historier om nye titler. Historierne er vel at mærke professionelt produceret af rutinerede radiojournalister, som får et godt honorar for at læse en bog og finde den gode historie. I sagens natur havde sitet ingen trafik, men fik lynhurtigt flere tusind sidevisninger. At få forlag til at deltage og bogradios redaktion til at producere disse indslag bygger på Creative Commons.

Et forlag køber en annoncepakke, som udover annoncer på sitet omfatter valg af en titel med en god historie. Redaktionen producerer et uafhængigt indslag (forlaget hører det ikke først) og lægger det online, streamer det, lægger det til mp3-download, podcaster det og skriver en artikel. Vi tiltrak straks landets næststørste forlag (Lindhardt & Ringhof), som satsede ved at tegne sig for 20 annoncepakker året ud. Vi giver nemlig alt indhold væk gratis til andre.

Bogradio er udover et redaktionelt website også en distributør af radioindhold, som kan benyttes (uden redigering) af forlaget, forfatteren, biblioteker, boghandlere, bloggere og lokalradioer. Faktisk har Nugurt siden 1999 sendt flere hundreder indslag til lokalradioer under netop disse vilkår – også før man fandt på Creative Commons.  Så Bogradios indslag gik ud til vort netværk på ca. 150 lokalradioer på CD. Der er sendt to og den næste er på vej.

At uafhængigt kvalitetsmateriale fås gratis, vækker naturligvis opmærksomhed. En gruppe på 25 lokalradioer har givet Bogradio adgang til deres fælles ftp-server, så vi kan dele programmer med dem, når de udkommer. Vi leverer feeds til abonnenter, Facebookgruppen og enhver interesseret. Vi har netop implementeret en funktion på sitet, hvor man (typisk en radio) nu også  kan downloade broadcast quality mp3 filer. Vi opretter naturligvis en særlig feed til radioerne, så de får besked, og vi får statistikker.

Og virker det så? Vi har en skare af et par tusinde faste lyttere, antallet af sidevisninger er pænt, Facebook gruppen bliver større, vi vokser støt i iTunes, så Bogradio snart kan slå Holger som landets førende litterære podcast, en stilling som romanerne mere eller mindre har permanent kun slået af DR en gang imellem.  Nye forlag er kommet til, vi får ros for historierne og projektet betaler sig selv. Vokser det?

Well, den første store musikradio har meldt sig og vil bruge Bogradios indslag i pauserne mellem musikken, dele historierne op og/eller linke til dem fra deres hjemmeside. Mister de så ikke deres webbrugere? Næh, for de må gerne lægge indslagene på deres egen server, hvis de helst vil det. Forfattere er lidt sløve til at linke til historierne, men de, som gør det, skaber megen trafik, kan vi se.  Så konceptet virker takket være CC.

Dan Larsen er journalist og forfatter, grundlægger af Bogradio.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *