Some Rights Reserved session #1: Creative Commons og det danske bogmarked

Hvilke muligheder giver internettet og nye licensformer danske forfattere og forlag? Med teknologiens avancement og nye sociale karakter ser vi en stigende vidensdeling online af hidtil usete dimensioner. Det diskuteres heftigt, hvordan dette påvirker de kreative brancher, herunder litteraturen, forlagene og forfatterne. Mange har svært ved at overskue følgerne af den digitalisering af det skrevne ord, som vi står midt i – og det er disse branchetemaer, som Creative Commons nu sætter fokus på i en ny event-serie, Some Rights Reserved sessions.

Dansk Forfatterforening , DONA (Danish Online News Association) og licensorganisationen Creative Commons ønsker at sætte fokus på disse forandringer og de muligheder, som internet giver kreative skabere. Dels ved at informere om styrker og svagheder ved såkaldt ”åben licensering” og forklare, hvad dette indebærer. Dels ved at starte en bred og konstruktiv debat blandt forfattere og forlæggere og andre interessenter om den fremtid, vi går i møde.

Initiativtageren til arrangementet er den danske afdeling af non-profit organisationen Creative Commons, som udbyder en række gratis redskaber, som forfattere, videnskabsmænd, kunstnere og undervisere kan bruge til at skræddersy deres ophavsret, og dermed markere hvilke friheder, de ønsker deres værk skal bære. Således kan skabere bruge licenserne til at ændre ophavsretsvilkår fra ”alle rettigheder forbeholdes” til ”nogle rettigheder forbeholdes”, og dermed indgå i nye interaktionsmønstre med publikum og forbrugere.

Arrangementet er en del af det skandinaviske Some Rights Reserved for Nordic Artists-projekt, som er initieret af Föreningen Fri Kultur och Programware under Göteborg Universitet og støttet at Nordisk Kultur Fond.

Some Rights Reserved Session #1: Creative Commons og det danske bogmarked
Onsdag d. 8. juni 2011 kl. 19.00 i Cafe Teatret i Skindergade 3, 1159 København

Program:
19:00 – 19:20 Velkomst og introduktion til Creative Commons v/Martin von Haller Grønbæk
19:20 – 19:35 Forfatternes perspektiv v/ Lotte Garbers
19:35 – 19:50 En forlæggers perspektiv v/Tine Smedegaard Andersen
19:50 – 20:10 2 cases med en forfatter og et forlag, der har benyttet CC licenser
20:10 – 20:25 Fremtidens bogmarked set fra onlineboghandlen Saxo.coms perspektiv v./best. fmd. Martin von Haller Grønbæk
20:25 – 21:00 Debat og spørgsmål med indlægsholderne i panel

Arrangører:
Creative Commons DanmarkDansk ForfatterforeningDONA

Leave a Reply

Your email address will not be published.