Creative Commons fylder 10 år

2012 er året, hvor Creative Commons fylder rundt for første gang – nemlig 10 år. Dette fejres over hele verden i perioden 7.-16. december i år, idét licens værktøjerne blev lanceret præcis d. 16. december 2002.

Aktiviteterne som foregår i forbindelse med fødselsdagen er bl.a. baseret på forslag fra en åben rundspørge i CC-communitiet tidligere på året, samt baseret på idéer fra forretningspartnere og CC-staben over hele verden. CC hovedkvarteret i USA er stadigvæk igang med at planlægge en række initiativer til jubilæet (som bl.a. involverer andre organisationer, derfor forsinkelsen), men vi kan nu begynde at offentliggøre de første dele af programmet.

Hvad kommer der til at ske?

CC er igang med at bygge et fødselsdagssite på adressen http://10.creativecommons.org, hvor det store overblik vil være at finde – og man vil her kunne se fejringer, events, materialer, konkurrencer og hyppige annonceringer i både ugerne op til fejringsugen og naturligvis under den. Derudover er der blevet lavet et officielt fødselsdagslogo, som kan ses øverst i denne post – og det kommer til at være hjørnesten i en serie af bannere, merchandise og andre materialer som det globale community kan bruge til at sprede ordet.

Endvidere køres der en Twitter kampagne med hashtagget #cc10. Foruden updates om fødselsdagen og om hvad der sker hvor og hvornår, vil denne kampagne også udsende såkaldte “factoids” om CC, altså fun facts om CC opstarten, licenserne og deres brugere.

I løbet af de 10 dage i december vil hjemmesiden bl.a. blive brugt til at fremvise udvalgte CC læringsmaterialer såsom fakta-ark, videoer, apps og meget mere, som har til formål at lære nye mennesker om brugen af CC licenserne. Vi vil dog meget gerne have at disse materialer udvælges af jer, communitiet, således at fødselsdagshjemmesiden bliver en fremvisningsplatform for alle de fantastiske materialer, som skabes over hele verden. Fortæl os gerne hvilke materialer du synes er bedst ved at skrive til os på [email protected] – eller brug kommentarfeltet nedenfor. Som eksempler på sådanne materialer kan nævnes denne fantastiske animation lavet af CC Qatar, eller denne plakat lavet af  CC Sverige.

Hver dag i fødselsdagsugen vil der også på hjemmesiden blive fremvist eksempler på CC-licenserede værker skabt af kreative skabere fra hele verden. Hvert fremvist værk vil blive ledsaget af en blogpost fra forskellige prominente CC fortalere, som vil fortælle lidt om hvorfor de sætter pris på værket, og hvorfor det er vigtigt at det er blevet publiceret under CC-licens.

Sidst, men ikke mindst, vil der over hele verden ske alverdens events – som allesammen vil kunne findes på http://10.creativecommons.org. Et foreløbigt sneak peak kan ses her: http://wiki.creativecommons.org/CC10

Hvis du støder på events eller andre initiativer, som ikke er med på siden (vi er jo et meget distribueret globalt netværk, så det kan være svært at få nys om alting), så skriv endelig til os, så vi kan få det med. Og skulle du selv have lyst til at stable noget på benene her i Danmark, så sig endelig til – så kan vi både sprede ordet og hjælpe dig med det!

 

 

One thought on “Creative Commons fylder 10 år”

Leave a Reply

Your email address will not be published.