CC Danmark deltager i den store kulturarvsworkshop #hack4dk

Alle med interesse for åbne data, ophavsret, open source udvikling, crowdsourcing, mashups og digital kultur – kig her! Nationalmuseet, Kulturstyrelsen og Det Kongelige Bibliotek tager fredag d. 5. oktober fat på kulturarvs-digitalisering på en særdeles fremsynet facon – og Creative Commons Danmark støtter og deltager – når der inviteres til såkaldt “kulturarvs-hack-a-thon”.

“Hacka…hvilket??!” tænker du – så læs først her: http://en.wikipedia.org/wiki/Hackathon. Med dette initiativ tager en række af Danmarks mest velrenommerede kulturinstitutioner fat i det store tema om digitalisering af den danske kulturarv – men på en helt ny, og særdeles fremadsynet måde, som vi i Creative Commons byder velkommen med vidt udstrakte arme.

Arbejdsgruppen bag dette arrangement har nemlig valgt at indkalde offentligheden til såkaldt “hack-a-thon”, hvor deltagerne tager del i at skabe digital infrastruktur, som kan bringe ovennævnte institutioners kultur- og kunstsamlinger over i det digitale domæne, og åbne det op for den brede offentlighed. Med ‘åbning’ menes der fjernelse af flest mulige barrierer, herunder overflødig ophavsretslige forvinklinger, men også de tekniske i form af eksempelvis beskyttede it-formater og snørklede databasesystemer. Med andre ord: Nu skal den danske kulturarv på nettet, og gøres tilgængelig for den menige dansker (og alle andre i verden som har lyst til at dyrke dansk kultur) – men på helt nye og meget mere tidssvarende måder.

Hvorfor gør man dette?
Arbejdsgruppen fra de nævnte institutioner har sat fokus på de mange motivationsfaktorer, der taler for at digitalisere og åbne kultur- og kunstsamlinger op for offentligheden:

  • inspirere til nye, sjove og inspirerende anvendelser af dansk kulturarv
  • skabe nye innovative modeller og teknologier
  • vise værdien af åbne, frie og tilgængelige data
  • vise værdien af åben API tilgængelighed og udvikling (en API er en teknisk portal, hvor man kan tilgå data)
  • uddanne befolkningen om hvad en API er, hvordan man bruge nettet på nye måder – og hvad “mashups” er (videre bearbejdelse af kultur- og kunstværker).
  • forbinde og styrke den danske kulturarvsudvikling i det digitale domæne (bl.a. åbne nye markeder og målgrupper)

Creative Commons deltager naturligvis også
CC Danmark deltager og støtter arrangementet på flere måder. Dels ved at rådgive om brugen af CC-licenser i forbindelse med åbningen af samlinger, og dels via to oplæg til arrangementets første del, de såkaldte ‘Ignite Sessions’ – altså relevante oplæg som inspiration og start-gnist til selve hack-a-thon’et. CC-oplæggene kommer fra henholdsvis Peter Leth, lærer og iværksætter bag bl.a. LærIT samt uddannelsesordfører for CC Danmark – og Martin von Haller Grønbæk, advokat og den ene af CC Danmarks to projektledere.

Her foruden har arrangørerne indbudt en perlerække af spændende personer med værdifuld indsigt i ærmet til at sætte ramme for #hack4dk og sikre, at banen er kridtet fornuftigt op. Selve hackathonen starter kl. 13, men Ignite Sessions foregår allerede om formiddagen, og du er inviteret! Se programmet her: http://hack4dk.tumblr.com/program

Det sker fredag d. 5. oktober kl. 10-12 på Nationalmuseet.

For mere information, se http://hack4dk.tumblr.com/ – og se eventet på FB.

Leave a Reply

Your email address will not be published.