Gæsteblog: Malerier til fri download fra Statens Museum for Kunst

Vi giver mikrofonen til Eric Bentzen, som driver den danske blog ‘Dette og Hint’. Her har han for nyligt skrevet en inspirerende historie om de muligheder for nydelse af kulturarven, som Statens Museum for Kunst har faciliteret ved at lægge Creative Commons licens på en lang række af deres værker. Dette indlæg gengiver vi hermed her på bloggen – se originalen her

Statens Museum for Kunst har frigivet fotos af 158 værker, så de er udenfor copyright og frit kan bruges. I dag gik jeg på virtuelt museum.

Billedkunst fylder ikke meget i min hverdag og da slet ikke i mit budget. Jeg har vel kun besøgt 7 kunstmuseer i mit liv: Fire i Venedig, et i Urbino (Italien), Glyptoteket og så Aalborgs kunstmuseum en gang for maaange år siden.

Desto mere overraskende downloadede jeg i dag 4,6 GB billeder fra Statens Museum for Kunst. Jeg har før kigget online på museets side med værkerne til fri download, men nu ville jeg have dem over på DVD, så de kan ses på fjernsynets større skærm.

Det er en blandet landhandel, hvis man må sige sådan om kunst. Det er ikke alt, der siger mig noget særligt, men der er nogen værker, som falder i min uslebne smag, og det er et prisværdigt initiativ sådan at gøre ting gratis.

Billederne er udenfor copyright, så man må gøre med dem, hvad man vil, blot man angiver kunstner, værkets titel, årstal og Statens Museum for Kunst som kilde. Samtidig indgår billederne i Googles kunstprojekt.

Carl Bloch: Fra et romersk osteria, 1866

Constantin Hansen: Et selskab af danske kunstnere i Rom, 1837. Fra venstre ses maleren selv, Bindesbøll, Martinus Rørbye (1803-1848),Wilhelm Marstrand (1810-1873), Küchler, Ditlev Blunck (1798-1853) og Jørgen Sonne (1801-1890).

Eksemplerne på denne side er ikke beskåret, men droslet meget ned i størrelse og opløsning. Det lider de selvfølgelig under, men sådan er det med smagsprøver fra kunstens buffet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.