Fri adgang til den maritime billedrigdom

Dette er en gæste-blogpost fra M/S Museet for Søfart i Helsingør.

1I foreløbig 99 år har M/S Museet for Søfart samlet billeder af søfolk, skibe, havne og meget andet i museets billedarkiv. Arkivet rummer i dag over 120.000 billeder, blandt andet af de fleste danske skibe fra opfindelsen af fotografiet til i dag. 34.000 billeder er digitaliseret og findes i museets online billedarkiv. Disse billeder stiller museet nu gratis til rådighed for offentligheden med en Creative Commons licens.

”De mange billeder tilhører os alle sammen, så vi er glade for nu at give endnu bedre adgang til dem. Statslige tilskud har sammen med bidrag fra private fonde gjort indsamlingen og digitaliseringen mulig. Fra nu af kan de mange billeder frit hentes i fuld opløsning til private formål. Billederne gemmer på hver deres historie. Måske har vi billedet af din bedstefar eller hans skib liggende, måske det kan hjælpe dig i jagten på din slægtshistorie eller måske du leder efter gamle sømandstatoveringer, som vi også har mange af i vores arkiv”, fortæller museumsinspektør på M/S Museet for Søfart, Benjamin Asmussen.

De digitale billeder er lette at finde i den digitale billedbase, hvor man som regel også vil finde oplysninger om personer på billedet, sted, skib, fotograf og hvad der ellers findes af oplysninger om billedet.

Alle billederne kan hentes i fuld opløsning og kan frit bruges ikke-kommercielt. M/S Museet for Søfart stiller billederne til rådighed med Creative Commons-licens, nemlig ”Navngivelse – Ikke-Kommerciel – Del på samme vilkår”. Licensen betyder, at når billederne skal bruges, skal museet krediteres, at de må bruges til ikke-kommercielle formål og at billederne skal deles på samme vilkår fremover.

”Vi valgte denne type licens for at nå så bredt ud som muligt til vores mange interesserede brugere, men samtidig have en smule kontrol over hvordan billederne blilver brugt i kommercielt øjemed” fortæller Benjamin Asmussen. ”Som gode folk som fx Michael Edson fra The Smithsonian Institution gør opmærksomhed på, så betyder billedernes frihed, at de kan blive brugt til ting, vi slet ikke kan forestille os. Selv om vi har samlet vidende mennesker med forstand på søfartshistorie på museet, ved vores brugere i bred forstand jo meget mere end os, så det er fantastisk at få lov til at facilitere folks brug af det fabelagtige billedmateriale om maritime emner fra middelalderen til i dag.”

”Der er også noget forunderligt ved immaterielle ting som fx digitale billeder”, afslutter museumsinspektør Benjamin Asmussen. ”Jo mere man giver væk, jo mere har man, for jo flere får jo glæde af det materiale, man har samlet sammen. Jeg glæder mig meget til at se i hvilke sammenhænge, billederne vil optræde i i fremtiden.”

M/S Museet for Søfarts billedarkiv findes her.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *