Open Access Week 2016 er skudt igang – i hele verden og i Danmark

oa_cc_banner_w_text_final-1200x499I mandags startede den årlige Open Access Week 2016. Open Access Week er en årlig ugelang global event som sætter fokus på vigtigheden af vidensdeling indenfor forskningsfeltet. Målet er at uddanne folk til at kende fordelene ved åben publicering, og tale for tilrettelser på både lovgivningsområdet og den praksis der er gældende, samt at bygge et globalt community, som vil samarbejde omkring disse emner. Dette års tema er open in action.

Gennem de seneste knap 15 år har Creative Commons licenserne og værktøjerne været brug til at dele forskningsartikler og data under mere åbne forhold end den klassiske “alle rettigheder forbeholdes”-beskyttelse. Foruden det juridiske maskiner som bidrager til at kommunikere rettighedsforhold for brug og videredeling af open access forskning, har bevægelsen omkring Creative Commons og Open Access spredt sig indenfor det akademiske felt, biblioteker, forskning og lovgivningsområdet.

Hvad er der så sket indenfor Open Access-feltet i løbet af det sidste år? Her er nogle udvalgte eksempler:

  • Den Europæiske Union fortsætter med at skubbe på med støtte til open science, og kommissionen vil have at forskningsmæssige data bliver ‘åbne per definition’ som et formelt krav for fremtidig forskningsstøtte.
  • Den amerikanske organisation The Electronic Frontier Foundation lancerede Reclaim Invention-projektet, som presser på for reformer indenfor såkaldte ‘university technology transfer practices’. CC støtter dette projekt, som på naturlig vis komplementerer indsatsen for Open Access og open education-initiativer indenfor videregående uddannelser.
  • OASPA viste stigende vækst af fuldt ud åbne Open Access-journaler, og udgav en informativ guide til best practice indenfor licensering og kreditering.
  • Mere forskning var publiceret, som viste at publicering under Open Access kan hjælpe forskere til mere succes ved at øge citeringer og mediebevågenhed, invitere flere parter til samarbejde og åbne døren for yderligere jobskabelse og finansieringsmuligheder.

Sørg for at holde øje med openaccessweek.org for at finde mere information om denne uges aktiviteter rundt omkring i verden, eller tag selv del. Også i Danmark er der forskellige Open Access-aktiviteter, eksempelvis på Danmarks Tekniske Universitet – læs mere her.

Følg med på Creative Commons internationale blog, Twitter-profil og Facebook-profil denne uge, hvor du kan finde nyheder, interviews og information om events. Husk også at bruge #OAweek hashtagget, når du selv laver updates på sociale medier.

Er der andre spændende Open Access-aktiviteter i Danmark, som vi har overset? Så ping os via vores danske twitter-profil eller skyd os en mail.

Denne blogpost er oversat fra engelsk, med enkelte tilføjelser. Oprindeligt skrevet af Creative Commons’ Timothy Vollmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.