En oversigt over danske CC-projekter

cc.logo.large_webVi har lige lavet en oversigt over projekter i Danmark, som bruger Creative Commons licens. Den dækker bredt fra musik, film, billeder, bøger, opera-manuskripter og meget meget mere.  Har vi glemt nogle? Skriv til os på [email protected]!

Indledningsvis skal det siges at listen herunder overvejende indeholder ældre eksempler, og at nye opdateringer vil blive postet løbende på vores hjemmeside under afsnittet Danske projekter. Men kom med ad memory lane og se hvad der har rørt sig gennem tiden. 

Se oversigten herunder.

Dansk Design Center – åbenhed som strategisk værktøj

Dansk Design Center, den delvist offentligt finanserede organisation til fremme af brugen af design i det danske erhvervsliv, bruger Creative Commons-licenser som strategisk værktøj i deres daglige arbejde. Alle organisationens producerede materialer udgives under den mest åbne licens, CC BY, og dermed være til fri anvendelse og videre bearbejdning til ethvert formål. Dermed opfordrer de alle til at remixe, sample, videreudvikle og sprede den viden, de skaber. Læs mere her.

Mærsk – åbne pressefotos sikrer god præsentation online

A.P. Møller-Mærsk A/S, den store danske virksomhed med aktiviteter i 125 lande inden for bl.a. transport og energi, har taget Creative Commons-licens (CC) i brug til udgivelse af officielle profilbilleder i pressesektionen på deres website.  Dette sikrer blandt andet at journalister meget nemmere kan finde gode billeder fra virksomheden, og at Mærsk derfor præsenteres på konsistent vis i medierne – fremfor at overlade medierne til at finde billeder i arkiverne selv. Læs mere i denne blog post.

Free BeerFree Beer

Den danske kunstgruppe Superflex og studerende på ITU lancerede i 2004 “Vores Øl”, verdens første Open Source Øl. Den hjemmebryggede version 1.0 fik så stor international medieomtale, og projektet fortsatte, nu under navnet FREE BEER. Seneste version, 4.0, brygges og markedsføres af Bryggeriet Skands. En række bryggerier verden over tilbyder versioner, der er baseret på de offentligt tilgængelige opskrifter. Design, etiketter og opskrift er licenseret under CC.

Læs mere på projektets hjemmeside eller i denne artikel af Lawrence Lessig.

Normann Copenhagen – deling af design

Normann Copenhagen er en dansk design- og livsstilsvirksomhed påbegyndt 1999 af Poul Madsen og Jan Andersen. Normann Copenhagen har erklæret at man ønsker at ændre den konventionelle tankegang og gøre det ordinære ekstraordinært gennem design. Virksomheden er især anerkendt for sin brug af sociale medier på Internettet, og bruger Creative Commons licenser til at udgive billeder af alle deres produkter og designs – bl.a. for at interagere med deres kunder. Læs mere på deres hjemmeside og se et eksempel på billederne i brug her.

Thorvaldsens Museum

Danmarks store billedhugger, Bertel Thorvaldsen, skænkede i 1838 originalmodellerne til hans skulpturer og hans omfattende kunstsamlinger til fødebyen København. Det var grundlaget for, at det blev besluttet at bygge et museum til at rumme det hele, Thorvaldsens Museum, Danmarks første offentlige museumsbygning. Musset er gået i Thorvaldsens fodspor og stiller fotografier af en lang række kunstværker på museet gratis til rådighed for publikum via en CC0-licens – svarende til et offentligt domæne-ikon (Public Domain) – og dermed til gratis og fri brug. Læs mere om deres tiltag her.

Varde Kommune

Varde Kommune har fået en fotograf til at tage en serie af fantastiske billeder af steder og mennesker rundt omkring i kommunen, og deler dem på Flickr under Creative Commons licens. Billederne viser livet i og omgivelserne omkring den idylliske sydvestjyske by, og gør det dermed nemt for medier, borgere, turister og alle andre at vise hvad man kan opleve når man besøger byen, dens borgere og ikke mindst det natursmukke område omkring den. Se det meget flotte galleri her, eller læs mere om Varde på deres officielle hjemmeside og på Wikipedia.

Good Copy Bad Copy: En dokumentar om copyright og kultur

Filmen havde premiere på DR2 i maj 2007, i forbindelse med en temaaften om copyright. “Er sampling i orden, eller er det kriminelt? Det spørgsmål stiller en ny dansk dokumentarfilm (…). Bag filmen står fotografen Andreas Johnsen samt journalisterne Ralf Christensen og Henrik Moltke. De tre har været i USA, Brasilien, Nigeria og Rusland for at udforske ophavsret i musikbranchen. I deres film lader de begge holdninger komme til orde og fortæller samtidig en række interessante historier om, hvor forskelligt ophavsret opfattes i forskellige lande”. (Dorthe Hygum, Politiken)
“Afbalanceret med kunstnerinterviews med frontløbere som Danger Mouse og Girl Talk, udreder ‘Good Copy Bad Copy’ de komplicerede problemstillinger med et omfattende og detaljeret billede af copyright-diskussionens status lige nu”. Jesper Vestergaard, Soundvenue
Filmen er licensieret under CC by-nc 3.0 – og kan ses og downloades via filmens hjemmeside.

Statens Museum for Kunst (SMK) – Google Art Project og Sharing Is Caring

Som en del af Google Art Project frigav Statens Museum for Kunst en række af deres værker fri download under Creative Commons licens. Google Art Project blev lanceret i februar 2011 med 17 museer og over tusind værker. I april 2012 gik projektet i luften med sin anden bølge, hvor i alt 151 udstillingssteder fra 40 lande viser over 30.000 værker i høj opløsning. To danske museer blev her en del af Google Art Project: SMK og Ny Carlsberg Glyptotek. Siden frigivelsen af værkerne har de været på brugt på utallige måder både nationalt og internationalt, og SMK modtog stor international anerkendelse for deres måde at interagere med den danske kulturarv på nye måder. Læs mere i denne blog post.

Senest har SMK også været én af de bærende drivkræfter bag projektet Sharing Is Caring, som dels er et årligt tilbagevendende arrangement hvor danske kulturinstitutioner og borgere diskuterer kulturarv og deling – og senest også er blevet til en bogudgivelse under titlen “Sharing Is Caring Antologien”. Læs mere her.

Tone & Uhrlaut Records – “please copy this record to all of your friends…”

Det var en dansk verdensnyhed der så dagens lys da Aalborg-musikeren Tones debutalbum ”Small Arm of Sea” blev udgivet. Albummet havde på forhånd vakt opsigt med den påtrykte opfordring “kopier venligst pladen til alle dine venner!”, da Tone og hendes pladeselskab Uhrlaut Records (tidl. Urlyd) var de første i Danmark  til at gøre brug af den forsøgsordning, der gav KODA-medlemmer mulighed for at bruge en Creative Commons-licens, mens de stadigvæk modtog penge for kommerciel anvendelse af værkerne via KODA’s indsamlingssystem. Samtidig var det første kunstner og pladeselskab i verden som med et indsamlingsfirma i ryggen udgav musik under Creative commons licens – hvilket bl.a. blev annonceret på Creative Commons’ internationale blog. ”Small Arm of Sea” blev en ret stor international succes, der sendte Tone på turné i det meste af Europa og sågar til USA’s SXSW-festival. Pladen kunne (og kan) købes i pladebutikker som kombineret CD/DVD eller vinyl, eller downloades gratis, uden DRM, her. Læs vores blog posts her og her.

Dad Rocks! – remix konkurrencer og stor interesse fra udlandet

Den dansk-islandske musiker Dad Rocks! alias Snævar Albertsson har ad flere omgange brugt Creative Commons licenser til at udgive musik på kreativ vis. Han har valgt at tillade, at hans musik må blive delt og remixet, og med dette ønsker han at give et modspil til den beskyttede ophavsret og opfordrer til, at så mange som muligt arbejder videre på hans værker. Dette uddyber han bl.a. i en artikel i Jyllandsposten. Læs også mere i denne blog post og denne.

Town Portal – experimenter på Bandcamp

Bandet Town Portal fik masser af medvind, da de udgav den digitalebetal-hvad-du-vil EP “Vacoom Horror” under Creative Commons-licensering på Bandcamp. Bandet igangsatte dette projekt på baggrund af en idé om, at jo flere der hører EP’en, jo flere vil der være at afsætte deres første album til, når det engang var klar til udgivelse. Det viste sig at være en god idé, som via online deling og deraf følgende “word of mouth” langsomt og sikkert fik fanskaren til at vokse i både ind- og udland – simpelthen fordi fansene ved at dele musikken fik andre fans med på vognen – og så kom der rigtigt vind i sejlene, ikke mindst på live-fronten, hvor publikum via udgivelsen virkelig fik øjnene op for det fremadstormende band. Læs mere af historien i denne blog post.

Seriously We Think Free – magasinet der rejser

Elina og Denica hedder de to ildsjælde bag Seriously We Think Freeet interaktivt livsstilsmagasin, der “rejser”, fordi det bliver delt: Efter at have læst det, er brugeren opfordret til at videregive det til en anden person, og kan samtidig spore det ved at bruge en mobil platform til at se, hvor mange kilometer magasinet har været på rejse, og hvor mange personer der har læst det.. Det er en unik kombination af trykte medier og digitale teknologier – hvor brugere, læsere, kreative og almindelige mennesker dels skriver artikler for at inspirere og uddanne læserne, men også automatisk selv udgør distributionsnetværket. Læs mere i denne blog post.

Radio Fritteren – radio med åben musik

Casper og Jesper var to unge drenge, som drømte om at lave et radioprogram for undergrundsmusik. De fandt dog hurtigt ud af at det ikke nødvendigvis er så let at gå igang med rent juridisk, også selvom de blot ønskede at lave frivillig og ikke-kommerciel radio. Da de kun havde SU som indtægt kunne de ikke få råd til de afgifter der medfølger at spille almindelig licenseret musik. Da faldt de så over Creative Commons og det kæmpe musikudvalg, der findes under åben licens – og  så passede alle brikkerne pludselig sammen. Læs here historien i denne blog post.

Superflex – gratis og åben opera

“Mærsk: The Opera” var et projekt fra kunstergruppen Superflex, hvor de med et operamanuskript satte fokus på Københavns Operahus, der som folkegave blev givet til det danske folk af Maersks nu afdøde ejer, Maersk McKinney Møller. Operaen er licenseret under en Creative Commons licens, og blev i lighed med selve huset foræret væk – til netop Københavns Operahus og den danske kulturminister Uffe Elbæk ved en ceremoni d. 24. august 2012. Læs mere i denne blog post.

Journalisthøjskolen – intern vidensdeling for elever

Den anerkendte danske Journalisthøjskole har taget Creative Commons til sig på intranettet på deres hjemmeside, hvor undervisere der uploader materialer til organisationens elever nu kan vælge at bruge åbne licenser på deres materiale. Dermed satte skolen et godt eksempel for ikke blot eleverne, men også for landets øvrige uddannelsesinstitutioner om at tage vidensdeling og åbne politikker til sig. Læs mere i denne blog post.

Aarhus Studenterradio – radio om CC, udgivet under CC

Aarhus Studenterradio lancerede et radioprogram, som havde til formål at sætte fokus på Creative Commons og åbent licenseret musik; altså musik som giver musikfans lov til at dele den med hinanden. Bag programmet stod Kenneth Larsen, som studerede informationsvidenskab på Aarhus Universitet, og desuden selv er musiker. Programmet blev efter hver episode lagt online til frit og lovlig download fra programmets hjemmeside. Læs mere i denne blog post.

Efterklang & Vincent Moon: Filmen “An Island”

“An Island” er en ukonventional musikfilm og abstrakt dokumentar om et band og en ø. Den er lavet af den franske filmskaber Vincent Moon og det danske band Efterklang‘s 8-mands band, som mødtes på en ø ud for Danmarks kyst. Det er en film med længde som et musikalbum, og en film fuld af koncerter, eksperimenter og samarbejde. Over en intens periode på 4 dage samarbejdede Efterklang med mere end 200 lokale musikere, børn og deres egne forældre for at skabe nye koncerter og fortolkninger af sange fra deres album Magic Chairs. Filmen blev derefter distribueret under Creative Commons licens ved at opfordre fans til at lave hvad der blev kaldt Private-Public visninger: Offentligt tilgængelige visninger i folks hjem. Læs mere om det på filmens hjemmeside.

Dan Larsen – “Viljen til magten”

Udover at være en velturneret, knaldhumoristisk historie om amerikanske kapitalfonde, der forsøger at opkøbe Danmark – og en folkelig modstandsbevægelse, startet af kronprinsen – er bogen, sammen med opfølgeren “Viljen til magten” et eksperiment i moderne distribution- og markedsføring. Kort fortalt giver journalist og forfatter Dan Larsen værket væk digitalt under Creative Commons licens, samtidig med at han sælger bogen på normal vis. En stor succes, som beskrives yderligere i denne blog post – og som banede vejen for Bogradio.dk, som var et af Dan Larsens senere projekter. Bogradio sender professionelt producerede historier indspillet af rutinerede radiojournalister, og er udover et redaktionelt website også en distributør af radioindhold, som kan benyttes (uden redigering) af forlaget, forfatteren, biblioteker, boghandlere, bloggere og lokalradioer. Læs meget mere om det i denne blog post.

LærIT – åbne undervisningsmaterialer

LærIT udvikler bl.a. undervisningsmaterialer og værktøjer ud fra åbne principper, og bruger Creative Commons licenser på flere måder. Blandt deres mest anerkendte produkter finder man bl.a. Skoletube, hvor elever og lærere har adgang til 17 integrerede værktøjer, som de kan bruge til at uploade video, samle det og dele i et beskyttet univers. Læs mere på deres website.

Én af folkene bag LærIT, Peter Leth, som iøvrigt frivilligt hjælper Creative Commons Danmark, står også bag projektet CC Passport, der har til formål at lære befolkningen at hente og bruge digitale materialer på lovlig vis.

HintMe – danske museer hånd i hånd

HintMe er en fælles mobil formidlingsplatform for danske kunstmuseer , hvor et grundprincip er, at alle billeder skal deles med CC licenser. Indtil videre er der 9 danske kunstmuseer (inkl. ovennævnte SMK) med i platformen. Læs mere på deres hjemmeside eller denne blog post.

Folketinget – tv fra Christiansborg

Folketingets tv-kanal viser dagligt optagelser fra folketingssalen, og udbyder et stort arkiv af tidligere optagelser. Disse er alle licenseret med Creative Commons licens, så befolkningen har nemmest og mest bekvem adgang til – og indsigt i – diskussionerne og politiske beslutninger. Følg med her.

Folkeskolen – eksamensopgaver online

Eksamensopgaverne i Folkeskolen for 9. og 10. klassetrin, hvor der kræves online adgang, blev i 2010-2013 fra Undervisningsministeriets side licenseret med Creative Commons licens  (omend det stadigvæk kræver password at tilgå dem). Prøverne strækker sig over dansk, matematik, biologi, engelsk, fransk, tysk og geografi. Læs mere på Undervisningsministeriets hjemmeside.

Statens Arkiver, Nationalmuseet, Skagens Museum og Det Kongelige Bibliotek – billedsamlinger  online

En række af Danmarks store kulturarvssamlinger bruger flittigt Creative Commons licenser til at gøre billedsamlinger tilgængelige online. Således kan man på billeddelingstjenesten Flickr finde samlinger fra Statens ArkiverSkagens MuseumNationalmuseet (også her og her). Åben tilgang til billederne er således med til at berige samlingerne og sikre bedre interaktion med befolkningen. Der er iøvrigt en fin oversigt over lignende samlinger fra de andre nordiske lande her.

23 Mobile Ting – opkvalificering af biblioteksfeltet

23 mobile ting er et læringsforløb på iPad mini for Guldborgsund-bibliotekernes personale. Formålet er at opkvalificere på tablet området, idet bibliokerne oplevede at få mange spørgsmål om ny teknologi. Et andet formål er at inspirere til nysgerrighed  – og på sigt udvikle nye mobile måder at være bibliotek på. 23 mobile ting er moderprojektet til versioner på Engelsk, Tysk, Russisk, Fransk – se alle versioner her: REMIX- 23 mobile things .net.

Imagiro og We Were Birds – danske musiktalenter der omfavner deling

Imagiro (2002-2009) var et legesygt Københavnsk rocktrio, der eksperimenterede med at blande hip-hop, reggae, funk og soul ind i deres kantede og hårde, nærmest punkede æstetik. Deres debutalbum What to Do and How to Do It (2009) var det sidste man
hørte fra trioen, der siden har været involveret i en række andre undergrundsprojekter. Lyt mere her.
I 2009 udgav musikkollektivet We Were Birds EPen Free as in Bees. Stilen varierer fra stille country over sensitiv soul til skinger rock – og som stadigvæk kan opleves på bandets bandcamp-side.

M/S Museet for Søfart – fri adgang til den maritime billedrigdom

I foreløbig 99 år har M/S Museet for Søfart samlet billeder af søfolk, skibe, havne og meget andet i museets billedarkiv. Arkivet rummer i dag over 120.000 billeder, blandt andet af de fleste danske skibe fra opfindelsen af fotografiet til i dag. 34.000 billeder er digitaliseret og findes i museets online billedarkiv under Creative Commons licens. Læs om baggrunden for brugen af CC-licens her og tag et dyk ned i billededatabasen.

Fagfællesskabet Håndværk & Design

Fagfællesskabet Håndværk og Design er et professionelt fællesskab med fokus på god og inspirerende undervisningspraksis i danske grundskoler. Det er et online læringsrum for refleksion og udvikling i faget håndværk og design – for lærere, pædagoger, studerende og undervisere ved professionshøjskoler. Alt videomaterialer som fagfællesskabet producerer udgives under Creative Commons licens for at sikre nem anvendelse og videreformidling af fællesskabets medlemmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.